Linedance – foren musik og bevægelse

aug 13

Linedance – foren musik og bevægelse

Er du vild med at bevæge dig til dunkende rytmer, og kan du lide god countrymusik, så har du gode muligheder for at forene begge dele ved at dyrke linedance, som er en lidt uspecificeret musik og dans, der både har rødder i Irlands folkemusik, i den amerikanske countrymusik og i rocken. Her kommer du på tværs af mange genrer, men fælles for al linedancemusik er, at den er fyldt med faste rytmer, så danserne kan lave bestemte dansetrin synkront.

I linedance er danserne stillet op på en eller flere rækker, og de laver trin til musikkens rytme, så hele gruppen af dansere bevæger sig ens på samme tid. Mange er fascineret af de hurtige dansetrin, hop og fagter, som foregår fuldstændig synkront, og samtidig nyder de den rytmiske musik, der som sagt går i flere retninger rent stilmæssigt.

Hvis I er flere, der kan lide at lytte til denne form for musik og danse til den, kan I indrette jeres eget klubrum, hvor I kan nyde musikken og danse til dens rytmer. Der kan I for eksempel sætte flotte Plakater med amerikanske motiver op på væggene og på den måde slå den stemning fast, som findes i linedancemusikkens univers.

Repeterer de samme trin

I linedance, der i dag ikke bare er forbundet med countrymusik, men også til pop, rock og folk, repeteres de samme dansetrin til musikkens takter, og typisk er dansen delt op i sekvenser af 32, 48 eller 64 taktslag. Det giver et meget ensartet udtryk, og på mange måder trækker musikken dermed tråde tilbage til folkemusikken, hvor man også ofte har danset på række. Det ser man både i afrikanske folkedanse og hos de gamle indianske samfund – og også i de gamle nordiske danse, som stadig danses på blandt andet Færøerne. Dyrker du denne musik og denne form for dans, er du dermed forbundet med dine forfædres historie og skikke, næsten uanset hvor du kommer fra.

Linedance har rødder tilbage i tiden, men formen, som vi kender den i dag, er først udviklet fra 1960’erne og frem. Så du er både linket til fortiden og med på de moderne noder, hvis du holder af denne form for musik og de dansetrin, der følger med den. Og skulle du ikke selv have lyst til at danse, kan du nyde synet af andre dansere – eller blot nyde den rytmiske musik, der kan sætte de fleste i godt humør.

PersonalPress