Hårde vilkår skaber

sep 12

Hårde vilkår skaber

Om det har været i Irland eller blandt de sorte i USA er underordnet, for hårde vilkår giver sig til udtryk på mange måder. Et ønske om et oprør og bedre forhold ses gerne gennem kunsten. Her musikken, hvor teksterne til den irske folkemusik fortæller om undertrykkelse og fattigdom. At der sjældent var mad nok, at det var hårde kår, at du gik sulten i seng, og at mulighederne var begrænsede. Det var både undertrykkelse fra engelsk side, men det var også dårlig høst, sygdom hos mennesker, dyr og planter, og en voksende befolkning, der alle skulle spise.

Det er den samme smerte, der findes i bluesmusikken. Her er det også de dårlige sociale forhold, der spejles i musikken. Slaver måtte ikke tale sammen. Men de måtte gerne synge, en genre blev født, og en frigivelse af slaverne gav ikke bedre forhold i meget lang tid, så musikken og smerten udviklede sig løbende med de sociale problemer.

Med mere end 100 år på bagen, skulle man tro, at der her var to genrer, der var på vej ud. Men nej, det her er kommet for at blive. For det er en trang efter frihed.

PersonalPress