Er du til klassisk?

jun 08

Er du til klassisk?

Kan De lide østers, hed en tv-serie for mange år siden, dengang da vi alle sad klinede til tv’et hver aften og så de samme programmer, som vi så kunne snakke med familie og kolleger om dagen efter. Og tilsvarende kunne man spørge: Kan De lide klassisk musik? Svaret vil ofte være et lige så klart ‘ja’ eller ‘nej’ – ligesom østers kalder klassisk musik på de store følelser, og ofte er det sådan, at man enten er passioneret elsker af den klassiske musik, eller også bryder man sig ikke om den.

En af de genrer inden for den klassiske musik, der i den grad kalder de store følelser frem, er opera, som de seneste årtier har fået stadig flere tilhængere, også blandt de yngre aldersgrupper. Opera har fået større opmærksomhed i medierne, og der er bygget nye operahuse flere steder. Blandt andet i København, hvor det store hus kalder alle operainteresserede til og lokker dem ind i sin store sal, der er ophængt i rummet som en kæmpe bikube. Her tiltrækkes publikum som bier af sødmen indenfor, og den store sal gemmer på mange gode oplevelser.

Men der er også mange muligheder for at nyde god instrumentalmusik. Ind imellem kan man være heldig og støde på et gæstespil med et af de store, internationale symfoniorkestre, og skulle det være tilfældet, er det en god idé at slå til. Det vil ofte være en fantastisk oplevelse – alene på grund af, at de internationale orkestre ofte er større end de danske, så de kan magte selv de mest voluminøse værker, der kræver det helt store orkesterudtræk. Således skal nogle af Mahlers symfonier spilles af et orkester på 120 medlemmer, hvis det skal gøre efter komponistens ønsker, og den slags orkestre er der ikke mange af herhjemme.

Er du til stille kammermusik, kan vi anbefale at prøve dig frem med eksempelvis Carl Nielsen, der har komponeret mange yndefulde kammerstykker.

PersonalPress